Blogs fra Farmbrellas fællesskab

Jesper Petersen i hvedemark - planteavl

Afgrødernes hjælpende hånd

Hos Skovhave Landbrug på Nordals, er ambitionen at drive rentabel planteavl. Derfor benyttes chelateret mikronæring for at opnå det bedste udbytte.

På idylliske Nordals, mellem grønne marker og solbeskinnede landskaber, ligger Skovhave Landbrug. Her trives den moderne landbrugsvirksomhed, som driver tre produktionsgrene: planteavl, slagtekyllingeproduktion og griseproduktion. Og når det gælder planteavlen, er det især indførelsen af chelateret mikronæring, som har givet landbruget flere muligheder for at hjælpe planterne.

-Altså, ambitionen er jo at drive en planteavl, som er økonomisk rentabel, og hvis mikronæring gør gavn hos planterne, så er det naturligvis noget, vi er meget interesseret i at bruge, fortæller Jesper Petersen.

Jesper Petersen er en af Skovhave Landbrugs dedikerede medarbejdere, hvor han har arbejdet i nu 16 år. Han har de sidste seks år brug chelateret mikronærings-produkter fra Interfiller og blev i sin tid introduceret til dem via hans planteavlskonsulent.

-Det var ikke sådan, at vi bare kastede os hovedkulds ud i at bruge det. Vi begyndte stille og roligt, så vi fik føling med, hvordan vi skulle bruge produkterne. Sidenhen er vi jo så blevet rigtig glade for det, siger Jesper Petersen.

Landbrugsvirksomheden råder over 350 hektar planteavl, hvor man dyrker henholdsvis hvede, raps, havre, spinat og ærter, som alle får et hjælpende boost af chelateret mikroernæring.

-Det koster jo, hver gang jeg ringer efter en dunk (med mikroernæring), så det skal gøres, når der er brug for det, forklarer Jesper Petersen.

Et godt udbytte

Hos Skovhave Landbrug er brugen af mikronæringsstoffer skræddersyet efter behovet. Når man spørger Jesper, forklarer han, at de omhyggeligt analyserer og vurderer, hvilke områder der har størst behov for ekstra næring.

-Vi bruger produkterne lidt efter behov. Vi kigger på hvilke arealer, der har brug for de ekstra næringsstoffer eller mangler det. Der hvor planterne har brug for en lille hånd, forklarer Jesper Petersen.

Et af de produkter, der har imponeret Jesper mest, er Kip-R. Produktet forstærker jordmiddelsprøjtninger og har vist sig at være særligt effektivt på deres spinatafgrøder i år. Men det stopper ikke der. Jesper benytter også bor til gårdens rapsafgrøder. Og det skaber et merudbytte, som Jesper Petersen ikke vil gå glip af.

-Det så rigtig godt ud sidste år efter høsten. Vi havde noget avl, som virkelig havde klaret sig godt, så der er vi jo tilfredse med brugen af produkterne.

Når det kommer til selve udbringningen, er det enkelt for Skovhave Landbrug. De bruger ganske almindeligt udstyr, som deres gamle, pålidelige Amazone-sprøjte. Der er intet behov for avanceret udstyr eller teknologi for at bringe mikronæringen ud på markerne.

En vigtig hjælper i tørre tider

Ligesom det har været tilfældet i resten af landet, lagde varmen og tørken sig også over Nordals i juni. Det har man godt kunne mærke hos Skovhave Landbrug, men Jesper Petersen er alligevel optimistisk i forhold til dette års afgrøder.

-Det hele (produktionen) så meget lovende ud hen over foråret. Og det gør det sådan set stadig de steder, hvor der ikke er tørkeramt. Ikke fordi vi har meget, som er det, men jeg er optimistisk, siger Jesper Petersen

Og der er grund til at være optimistisk. For med brugen af den chelaterede mikroernæring, er Jesper Petersen sikker på, at det nok skal blive en fornuftig høst.

-Det har måske været svært at se en synlig effekt, men her i år gavner det helt sikkert, når man tænker på tørken i maj. Vi har haft nogle rapsudbytter som har overrasket, hvor vi har tilført molybdæn for første gang, fortæller Jesper Petersen.

Fakta:

Interfiller producerer chelateret mikronæring til landbrugsbranchen. Chelateret mikronæring kan uden fare for svidninger bruges på tørkestressede planter. Interfillers produkter er i 2023 med som sparringspartner i flere danske YEN forsøg (Yield Enhancement Network), hvor progressive planteavlere benytter chelateret mikronæringsstoffer til at nå afgrødernes potentiale.