Blogs fra Farmbrellas fællesskab

Giv din stald nyt lys og forbedr husdyrproduktionen

LED Livestock står bag en ny LED-løsning til husdyrproduktion, som kan forbedre velfærd og produktivitet på samme tid og spare producenten for en række omkostninger. 

“Vores produkt har bestået de vigtigste test, og vi har fået dokumentation på, at der er store foderbesparelser for producenten. Det er lysteknologien af forskellige kombinationer af farvede dioder, som går ind og reducerer stress niveauet og giver en positiv adfærdspåvirkning. Det gør det, fordi vores lys har de samme elementer som naturligt lys, og det skaber en bedre døgnrytme for dyrene. Samtidig påvirker lys også dyrenes biologi, da lys i forskellige bølgelængder regulerer en række væsentlige hormonbalancer,” fortæller Rasmus Alexandersen Poulsen, der er civilingeniør og direktør i firmaet. 

Lys løser problemer 

LED Livestock har taget udgangspunkt i slagtekyllinger, hvor de blandt andet har benyttet sig af den data, som landmanden har modtaget fra slagteriet i forhold til forskellige produktions- og velfærdsparametre, det vil sige, hvor meget foder de har fået, hvor ens de er, og hvor meget de vejer. Her viser det sig, at landmanden opnår en foderbesparelse på 6 %, som følge af LED Livestocks lysteknologi.

“Ud fra dataen kigger vi også på de områder, hvor vi kan se, at vi kan løse forskellige problemer ved at ændre på lysklimaet. Det kunne fx være sårskader på dyrene, det kan man afhjælpe med lys. Dermed identificerer vi også de forskellige løsningsmuligheder, til de forskellige problemstillinger, så producenten får en række værktøjer, han kan benytte til at optimere sin produktion yderligere,” forklarer Rasmus Alexandersen Poulsen.

Selvom LED Livestock har taget udgangspunkt i slagtekyllinger, vil de på sigt kunne udvikle lysprogrammer, der er tilpasset andre typer af husdyrproduktion. De arbejder desuden med UV-lys, der kan bruges til desinfektion. UV-lys dræber bakterier og virus ved at ødelægge deres DNA, og vil derfor være effektivt i kampen mod at holde smittetrykket nede og sørge for, at der ikke sker overførsler af bakterier fx mellem udstyr og dyr eller ved rensning af vand. 

Det er deres RGBW-løsning med både er røde, blå, grønne og hvide LED’er, som skaber de postive effekter.

Længere levetid

I dag holder LED-dioder mellem 3-5 år, men LED Livestocks teknologi benytter et unikt kølesystem, der nedkøler dioderne bedre og forlænger deres levetid, så de kan holde i 10 år.

Generelt arbejder LED Livestock med at skabe skræddersyet lys-løsninger for producenterne, og de har lavet et system med forskellige monteringsmuligheder, så producenten for eksempel selv kan installere det nye lys i et hejsesystem.

“Vi vil tage en snak med producenten for at finde ud af, hvad hans behov er. Herefter går vi ind og laver en simulering af, hvordan den ideelle opsætning af lamper skal se ud inde i stalden, og så kan landmanden selv installere det meste, fordi vi har en ‘plug and play’ løsning. Det betyder, at man kan forbinde de forskellige kabler og stik mellem lamperne, og så skal der sættes en styring op, som kan forbinde hver række af lamper – og så er systemet egentlig oppe at køre,” fortæller Rasmus Alexandersen Poulsen. 

Fremtiden ser lys ud 

LED Livestock har fra dag et haft et globalt sigte, og derfor er de indenfor den nærmeste fremtid i gang i udlandet. 

“Vi har allerede dialoger med et par større slagterier, der har egen produktion af slagtekylling, og så vil vi brede os ud til andre husdyrssegmenter. 

Ud over udenlandsplaner ønsker firmaet på sigt at udvide organisationen både inden for salg, udvikling og på bestyrelsesniveau.

“Vi vil blandt andet gerne have en biolog med inden over, som skal være med til at videreudvikle lysprogrammerne, så vi forsat bliver bedre. Selvom vi er nået langt med dette, er der mere at hente, og vi har et fleksibelt system, der gør, at vi hurtigt kan implementere nye funktioner og forbedringer i vores lysprogrammmer, både hos nye og eksisterende kunder.

Ud over en biolog, ønsker vi også at udvide vores professionelle bestyrelse og salgsorganisation med flere medlemmer, gerne nogle som har kendskab til fjerkræsbranchen og husdyrproduktionen i bredere forstand,” afslutter Rasmus Alexandersen Poulsen.

Du kan læse mere om LED Livestock på deres firmaprofil på Farmbrella eller deres hjemmeside.

Det kan en firmaprofil give dig:

  • Mød de dygtigste profiler i landbruget.
  • Få eksponeret din virksomhed og udvid dit professionelle netværk
  • Give dig nyeste viden om, hvordan du kan optimere din produktion
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *